UMAY İLAÇ'TA ÖZEL İNDİRİMLER! - ÜCRETSİZ KARGO!
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

14-02-2024 00:48
Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda üreme döngüsü menopozla sonuçlanır. Menopoz son derece doğal bir süreç olsa bile bu dönemde yaşanan fiziksel ve psikolojik değişiklikler birçok kadını oldukça zorlayabilir. Ancak konu hakkında bilgi sahibi olmak menopozun daha doğru ve etkili şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir. Siz de menopoz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için menopozun tanımından belirtilerine, teşhisinden yapılması gerekenlere kadar sürecin tüm detaylarına yer verdiğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.

Menopoz Nedir?

Menopoz, kadınlarda âdet döneminin sonuna işaret eden biyolojik bir süreçtir. Menopozun teşhis edilebilmesi için 12 ay boyunca âdet görülmemesi gerekir. Menopoz süreci aşamalı olarak gerçekleşir. Bu aşamalara kısaca değinelim:

1.Perimenopoz: Perimenopoz süreci, menopoza girmeden 8 ila 10 yıl önce başlayabilir ve menopoza kadar devam eder. Bu dönemde yumurtalıklar daha az östrojen üretmeye başlar. Dönemin son birkaç yılında östrojen düzeyi düştükçe menopoz belirtileri başlayabilir.
2.Menopoz: Menstrüasyon döngülerinin tamamen durduğu dönemdir.
3.Postmenopoz: Menopozdan sonraki dönemi ifade eder. Bazı kadınlar bu dönemin bir kısmında menopoz semptomlarını yaşayabilir.

Erken Menopoz Nedir?

Erken menopozu, âdet belirtilerinin 45 yaşından önce durması olarak tanımlayabiliriz. Örneğin 35 yaşında menopoz belirtileri yaşıyorsanız bu erken menopoza girdiğinizin işareti olabilir. Doğal olarak gerçekleşen erken menopozun nedeni yumurtalıkların kendiliğinden östrojen üretimini durdurmasıdır.

Erken menopoz her zaman kendiliğinden gerçekleşmeyebilir. Otoimmün rahatsızlıklar, bazı kromozom anomalileri, nadiren de olsa bazı enfeksiyonlar yumurtalıkları etkileyerek hormon üretimine engel olabilir, dolayısıyla menopoza yol açabilir.

Radyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler ve yumurtalıkların alınmasını gerektiren ameliyatlar da erken menopoz nedenleri arasında yer alır. Ailede erken menopoza çok genç yaşta, 20'lerde ya da 30'lardayken, giren bir kadın bulunuyorsa bu da erken menopoza girme olasılığını yükseltebilir.

Erken menopozun belirtileri doğal menopozdan farklı değildir. Erken menopoz sürecine giren kadınlar, tipik menopozdaki belirtileri yaşayabilir. Erken menopoz yaşı da kişiden kişiye değişebilir. Olması gerekenden önce menopoza girmek korkutucu görünebilir. Ancak erken menopozun ilaçları ve tedavisi bulunur. Tedaviyle birlikte erken menopozu durdurma şansınız olabilir.

Tedavi süreciniz için doktorunuz size düzenli olarak kullanacağınız doğum kontrol hapı reçete edebilir veya menopoza girmemek için ilaç yani çeşitli hormonları almayı içeren hormon replasman tedavisi önerebilir. Farklı tedavi yöntemlerini tercih edebileceği gibi size bazı yaşam tarzı değişiklikleri de tavsiye edebilir.

Erken menopozdan bahsetmişken yalancı menopoza da değinmeden geçmeyelim. Yalancı menopoz, belli hastalıkların tedavisi için âdet döngüsünün bir süreliğine durdurulması olarak tanımlanır. Yalancı menopoz belirtileri tipik menopozla aynı olmakla birlikte daha hızlı ortaya çıkıp daha şiddetli yaşanabilir. Tedavi süreci sona erdikten sonra yalancı menopoz durumu da ortadan kalkar.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

"Menopoz ne demek?" sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de belirtilerinden bahsedelim. Menopoza girme belirtileri her kadın için aynı olmayabilir. Belirtilerin yaşanma sıklığı ve yoğunluğu kişiden kişiye değişebilir. Genel olarak menopoz belirtileriniyse şöyle sıralayabiliriz:

1.Kilo alma,
2.Baş ağrısı,
3.Metabolizmanın yavaşlaması,
4.Kalp çarpıntısı,
5.Daha sık idrara çıkma,
6.Saçlarda incelme,
7.Cilt kuruluğu,
8.Göz kuruluğu,
9.Ağız kuruluğu,
10.Uyku problemleri,
11.Ruh hâli değişiklikleri,
12.Konsantrasyon problemleri,
13.Gece terlemeleri,
14.Sıcak basması,
15.Titreme,
16.Libidoda değişiklik,
17.Vajinal kuruluk,
18.Vajinal enfeksiyonlar,
19.Göğüslerde acı hissi.

Her kadında doğal olarak gerçekleşen menopozun tedavisi yoktur. Hekimler, gerekli gördükleri takdirde belirtilerin ya da hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisi için reçete düzenleyebilir.

Menopoz Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Menopoz etkilerinin süresi, kadından kadına değişiklik gösterebilir. 5 yıla kadar belirtilerin bir bölümü devam edebilir. Bazı kadınlarda etkiler daha da uzun sürebilir.

Menopoz Ağrıları Nelerdir?

Menopoz döneminde östrojen seviyesinin düşmesi eklem ve kas ağrılarına neden olabilir. Diz, omuz, boyun, dirsek ve ellerde eskiye nazaran daha fazla ağrı görülebilir.

Menopoza Girerken Âdet Kanamaları Nasıl Olur?

Menopoz dönemine geçiş sürecinde menstrüasyon döngüsü birdenbire sonlanmaz. Birçok kadın âdet döneminde düzensizlikler yaşayabilir. Örneğin birkaç ay hiç regl olmayıp sonra tekrar regl olabilir. Ayrıca daha kısa aralıklarla âdet döngüsü gerçekleşebilir. Menopozda lekelenme şeklinde kanama da sıkça görülebilir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi 1 yıl boyunca hiç âdet görmediğiniz takdirde menopoz döneminiz tamamlanır. Son âdet döneminizin üzerinden 1 yıl veya daha uzun süre geçmesine rağmen kanama ya da lekelenme gibi durumla karşılaşırsanız hekiminize başvurmanız gerekebilir.

Menopozda Âdet Kanaması Kaç Gün Sürer?

Menopoza girme sürecinde kadınların âdet kanamaları 10 gün veya daha uzun sürebilir. Yoğun kanamalara da rastlanabilir. 

Menopoza Giren Kadın Hamile Kalır mı?

Menopoza geçişte birçok kadın gebe kalmayacağını düşünebilir. Ancak menopoza tam olarak girilmediği takdirde her zaman hamilelik ihtimalinin bulunduğunu hatırlatalım.

Menopoza Kaç Yaşında Girilir?

Kadınlarda menopoz yaşıyla ilgili sıklıkla, "En geç menopoz yaşı kaçtır?" ve "Menopoza ne zaman girilir?" gibi soruların cevapları merak ediliyor. Her kadın için menopoz yaşı farklı olsa da menopoz yaşı ortalamada 45 ila 55 yaştır. Türkiye'deyse kadınlar ortalama 46-48 yaşları arasında menopoza girer.

Menopoza girmeden önce egzersiz yapmak menopozunuzu da geciktirebilir. Bunun için yoga, direnç antrenmanları, esneme hareketleri, pelvik taban egzersizleri, ip atlama gibi menopozu geciktiren 5 hareketi yapmaya öncelik verebilirsiniz.

Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?

Menopoz döneminde östrojen seviyeleri düşüşe geçerken folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyesi artar. Gerekli durumlarda doktorunuz bazı testler yaparak FSH seviyenizi kontrol edebilir. Siz de gebelik testine benzer biçimde uygulanan evde menopoz testi ile FSH düzeyinizi görebilirsiniz. Ancak âdet döneminde FSH'nin yükselip düşmesi veya farklı değişkenler, test sonucunun kesin olarak menopozda ya da perimenopozda olduğunuzu belirlemesine engel olabilir.

Doğru teşhis için hekiminize başvurarak belirtilerinizi paylaşmanızda fayda var. Genellikle doktorlar belirtilerinizi ve sağlık geçmişinizi inceleyerek teste gerek kalmaksızın menopoz tanısını koyabilir.

Menopoz Sürecinde Neler Yapmalısınız?

Perimenopoz ve menopoz süreçlerinde yapabileceğiniz bazı yaşam tarzı değişiklikleri belirtileri daha hafif düzeyde yaşamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca menopoz sonrası dönemde de genel sağlık durumuzun daha iyi olmasına katkı sağlayabilir. Peki, menopoza ne iyi gelir?

1.Uyku rutininize uymalı, gün içinde de bol bol dinlenmelisiniz.
2.Dengeli ve yeterli bir beslenme rutini oluşturmalısınız. Özellikle lahana, süt, yoğurt gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketerek kemik sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte olabildiğince az şeker tüketebilir, yorgunluk düzeyini artıran kan şekerinin ani yükselip düşüşlerine engel olabilirsiniz.
3.Düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösterebilirsiniz.
4.Sigara ve alkolden uzak durmalısınız.
5.Düzenli olarak dışarıda zaman geçirerek D vitamini almaya özen göstermelisiniz.
6.İdeal vücut ağırlığınızı korumalı eğer varsa fazla kilolarınızı vermelisiniz. Bu sayede menopoz belirtilerinizin bir kısmını büyük ölçüde daha hafif şekilde yaşayabilirsiniz.
7.Günde en az 8 ila 12 bardak su içmelisiniz. Böylelikle vücudunuzda ortaya çıkabilecek kuruluk ve şişkinlikle başa çıkabilirsiniz.
8.Menopozun yarattığı psikolojik değişikliklerle tek başınıza mücadele etmek zorlayıcı olabilir. Eğer böyle psikolojik sorunlarla karşı karşıyaysanız bir uzmandan psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca nefes egzersizleri, meditasyon gibi uygulamalarla stres düzeyinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Belirtilerinizi hafifletmek için doktorunuza danışarak doğal takviyeler alabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz takviyelerden biri de Lady Prelox® 60 TABLET. Ürünümüz sayesinde hormon seviyelerinizi etkilemeden menopozun yarattığı libido değişikliklerinin üstesinden gelebilirsiniz. Bilime dayalı üretilen ve doğal bileşenleriyle farkını ortaya koyan takviyemizle menopoz döneminizde de zevk, arzu ve rahatlığın tadını çıkarabilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.