UMAY İLAÇ'TA ÖZEL İNDİRİMLER! - ÜCRETSİZ KARGO!
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır?

15-04-2024 09:37
Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellik Güvenli Midir?

Normal seyrinde ilerleyen bir hamilelik sürecinde, hamilelikte (gebelikte) cinsel ilişki anne ve bebek açısından güvenli olup, herhangi bir risk içermemektedir. Fizyolojik açıdan hamilelikte döneminde ilişkiye girmek cinsel yaşamı olumsuz olarak etkilemez, cinselliğin sürdürülmesi de gebelik üzerine olumsuz etki yapmaz. Aksine yakınlık hissi, çiftlerin ilişkilerinin güçlenmesi içinde önemlidir.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik döneminde cinsellik, eğer hamilelik sorunsuz geçiyorsa ve bir komplikasyon gelişmemişse bebeğe ve hamilelik sürecine zarar vermez. Bebeğe zarar gelebileceği inancı çiftlerin yetersiz bilgi ve yanlış inanışlarından kaynaklanmaktadır. Döl yolu (vajina) ile rahim (uterus) un birbirinden farklı organlardır. Bebek rahmin ve amnion sıvısının içinde rahat ve korunmalı bir ortamda gelişimini sürdürürken, cinsel birleşme vajinada gerçekleşmektedir.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsel Yaşam Annenin Sağlığına Zarar Verir Mi?

Sağlıklı gebelerde hamileyken ilişkiye girme annenin sağlığına zarar vermez. Aksine cinsel yaşamın sağlıklı olarak sürdürülmesi, çiftin yakınlık hissinin devamı anne ve baba adaylarının ruhsal açıdan daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

Hamilelikte (Gebelikte) Hangi Durumlarda Cinsel İlişkiden Kaçınılmalıdır?

  • Hamilelikte kanama görülmesi halinde veya plasentanın aşağıda olması gibi durumlarda ya da rahim ağzında açılma olduğunda cinsellikten kaçınmak gerekebilir. Hamileliğinizde bu gibi bir risk mevcutsa doktorunuz size bilgi verecektir.
  • Ayrıca amniyon suyunun gelmesi halinde de herhangi bir enfeksiyonun önüne geçmek için cinsel ilişkiye girilmemeli ve hemen hastaneye başvurulmalıdır. 
  • Ek olarak rahim ağzında açılma gibi bir problem olması halinde cinsel ilişki erken doğum ya da düşüğe sebep olabilir. Çoğul gebelik olması, daha önce erken doğum geçmişi olması veya hamileliğin son aşamalarında olmak da cinsel ilişkiden kaçınmayı gerektiren durumlar arasındadır. 
  • Ağrılı cinsel iliski olması veya gebenin mutluluk duymadığı durumlarda da cinselliğe ara verilmelidir. 
Hamilelikte doktor kontrolü çok önemlidir. Annelerin hamilelikleri boyunca doktor kontrollerini aksatmamaları hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı açısından büyük önem taşır.

Hamileliğin (Gebeliğin) İlk Döneminde Cinsel Yaşam Nasıl Etkilenir?

Gebeliğin ilk dönemleri olan ilk üç ay, anne adayının “annelik” rolüne uyum sağlama sürecidir. Hamileliğin ilk aylarında cinsel ilişki açısından kadın istekliliğinin azalabildiği bir dönemdir. Anne adayının, bebeğin bakımı, korunması, iyi bir anne olabilmek aynı zamanda bu süreçte iyi bir eş, çalışıyor ise iyi bir iş kadını olmaya devam edebilmek ile ilgili düşünce ve endişeleri artabilir.  
Hamileliğin (gebeliğin) ilk haftaları cinsel ilişkiyi değerlendirecek olursak; anne adayının yaşayabileceği fiziksel yorgunluk, uykuya meyil, bulantı kusma, kilo alımı, memelerde hassasiyet gibi nedenlerle, kadının cinsel isteğinde azalmalar görülebilir. Kuşkusuz ki bu süreç bebeğin planlı olup olmaması, eşin gebeliğe ve gebe olan eşine karşı tutumuyla da etkilenmektedir.
Hamileliğin (Gebeliğin) İkinci 3 Aylık Döneminde Cinsel Yaşamda Neler Beklenir?
Gebeliğin üçüncü ve altıncı ayları arasında gebelik benimsenmiştir, genel yorgunluk ve uyku eğilimi çok azalmış ya da geçmiştir. Aslında bu dönem fiziksel ve ruhsal olarak gebenin kendini en iyi hissettiği dönem olarak kabul edilir. Buna paralel olarak kadınlarda cinsel istek, uyarılma ve orgazm olabilme kapasitesinde artma görülmesi beklenir. Fiziksel olarak da cinsel organlara kan akımı artmakta, bu da uyarılma ve orgazm üzerine olumlu etkiler yapmaktadır. Bir kısım kadın en güçlü orgazmlarının gebelikte olduğunu bildirmektedir. Tabi ki bu dönemde de cinsellikten haz alma, yanlış inanışlarından sıyrılmış, hamilelikte ilişki hakkında doğru bilgilendirilmiş, öncesinde dönemde cinselliğe bakışı olumlu, cinselliğe izin veren kadınlar için söz konusu olacaktır.

Hamileliğin (Gebeliğin) Son Dönemlerinde Cinsel Yaşam Nasıl Etkilenir?

Bu dönemde cinsel istek tekrar azalabilir. Kadının bedensel zorlukları, kendini yorgun hissetmesi, doğumla ilgili endişeleri olabilir, gelecek olan bebekle ilgili uğraşılar ön plana geçip cinsellik ertelenebilir. Oysa doğum sonrası dönemde bir süreliğine çiftlerin baş başa kalmasının bile zorlaşacağı göz önüne alındığında bu dönemde de çiftlerin cinsel yakınlaşmaları önemsemeleri gereği açıktır.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsel Birleşme Ne Zaman Yasaklanabilir?

Riskli gebeliklerde kadın doğum uzmanınız size gerekli uyarılarda bulunacaktır. Normal seyrinde giden gebeliklerde gebeliğin farklı dönemlerinde kadının talebi ve koşullarına göre değişen şekillerde cinsel iletişim sürdürülmelidir. Yakın zamana kadar büyüyen karın ve fiziksel zorluklar nedeniyle gebelere son bir ayda cinsel birleşme önerilmemekteydi. Son yıllarda kadın doğum uzmanları doğuma kadar cinselliğin ve birleşmenin sağlıklı bir biçimde sürdürebileceği görüşünde birleşmektedirler.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsel İlişkide Partner Desteği Nasıl Olmalıdır?

  1. Hamilelikte (gebelikte) her konuda partner desteği çok önemlidir. Partnerler, hamile olan kişinin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını düşünerek davranmalıdır. 
  2. Hamilelikte (gebelikte) cinsel ilişki için istekler değişebilir ve bu doğaldır. Hamile olan kişinin ne istediğine dikkat etmek ve onun rahat etmesine yardımcı olmak çok önemlidir.
  3. Hamilelikte (gebelikte) fiziksel yorgunluk, hormon değişiklikleri ve duygusal değişiklikler olabilir. Bu nedenle hamile olan kişinin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına önem göstererek destek olmak gerekir.
  4. Hamilelikte (gebelikte) cinsel ilişki sırasında açık ve samimi bir iletişim kurmak eşin endişelerini, beklentilerini ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışmak ilişkinin daha sağlıklı ve iyi bir şekilde devam etmesini sağlar.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsel İlişki Sırasında Hangi Pozisyonlar Uygundur? 

Aslında hamilelikte (gebelikte) cinsel ilişki pozisyonları için her zaman çiftin tercihi önemlidir. Sadece cinsel ilişki esnasında, anne adayının karın kısmına baskı yapılmaması ve baba adayının ağırlığını anne adayının üzerine vermemesi daha doğru olur. Özetle hamilelikte seks pozisyonları açısından kadının üstte olduğu ya da yan pozisyonlar önerilebilir.

Erkelerin De Cinsel Yaşamı Hamilelikten (Gebelikten) Etkilenir Mi?

Baba adayı için de balık rolüne uyum, baba olmanın getireceği sorumluluklar, bebeğin anne karnında büyüyor olmasıyla ilgili yaşayabileceği dışlanmışlık hissi gibi birçok değişim söz konusudur. Eskiden sevgili olan eş artık anne sevgilidir, onun için haz nesnesi olan memeler artık bebeği besleyen olma yolunda farklılaşmaktadır. Eşine ve bebeğe zarar verebileceğine dair endişeler de erkekleri cinsellikten uzaklaştırabilir.

Çiftler Hamilelikte (Gebelikte) Oluşan Cinsel Sorunlarla Nasıl Başa Çıkabilirler?

Bu dönemde çiftlerin birbiri ile açıkça konuşması ve doğru bilgilere ulaşması çok önemlidir. Cinselliği konuşmanın ayıp sayıldığı bir toplumda yaşıyor olmamız dikkate alındığında, bazı çiftler bu süreçte cinselliği konuşmaktan kaçınabilir. 
Birbirleriyle cinselliği konuşabilen, karşılıklı isteklerini dile getirebilen çiftler bu dönemi çok daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirler. Cinsellik konuşulmadığında, gebelikte oluşabilecek değişimlere dair bilgi de edinilmemişse cinsel soruna, evlilik ilişkisine dair sorunlar da eklenecek, tam da en çok ihtiyaç duydukları anda çift birbirinden uzaklaşacaktır.
Bazen kadın ya da erkek cinsel isteklerinde azalma nedeniyle cinsel ilişkiyi reddedebilir. Bu durum partner tarafından istenmeme olarak algılanabilir, oysa ki istenmeyen cinselliktir, kimi zaman da cinsel birleşmedir. Hamilelik (gebelik) döneminde, çiftlerin birbirine sarılmaları, dokunmaları hem kadın hem de erkek açısından çok önemlidir.
Kimi zaman da partnerlerin cinsel istekleri vardır ama erkek rahatsız olmasın diye kadına cinsel isteğini belirtmez, kadın ise değişen bedeni nedeniyle cinsel arzu nesnesi olarak görülmeyeceğini düşünerek eşinden uzak durabilir. Uygun bir paylaşımla birbirini anlamaya çalışmak, gerektiğinde uzman bir sağlık profesyonelinden danışmanlık almak sorunları çözecektir.

Hamilelikte Tıbbi Nedenlerle Cinsel Birleşmeden Kaçınılması Gerekiyorsa Cinsel Yaşam Nasıl Sürdürülebilir?

Cinselliğin sadece “cinsel birleşme” olarak algılanması ilişkinin her döneminde özellikle de gebelikte cinselliği sınırlandırır. Ülkemizde cinsel eğitimin dolayısıyla cinsel bilgilerin yetersiz oluşu, cinselliğin cinsel birleşmeyle olacağına dair mitleri pekiştirdiğinden, gebelikte birleşmenin yasaklandığı bir tıbbı neden varlığında cinsellikten tümüyle uzaklaşılır. Oysa gebeliğinizi takip eden jinekoloji uzmanının tıbbı nedenlerle yasaklayabileceği sadece birleşme olacaktır. Birleşme olmaksızın sevişmek; dokunmalar, sarılmalar, öpüşmelerle çiftlerin birbirini uyarmasıyla, mastürbasyon ya da karşılıklı mastürbasyonlarla hamilelik (gebelik) döneminde cinsellik her zaman sürebilir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.